Waarom een alarmcentrale?
Het aantal valse alarmen blijft schommelen tussen de 91% en de 98%. Steeds meer oproepen die bij de politie binnenlopen, komen van particulieren die een goedkoper systeem installeren en niet meer van beveiligingsondernemingen die alarmsystemen installeren.
Burgers sluiten zich steeds minder aan bij een alarmcentrale van een beveiligingsonderneming. In plaats daarvan kopen ze zelf een goedkoper alarmsysteem dat hun eigen gsm oproept zonder tussenkomst van een centrale. Maar particulieren geven veel meer alarmen aan de politie door dan centrales, die de alarmen filteren en er dus al een reeks valse uithalen voor ze de politie bereiken. Het aantal onterechte noodoproepen afkomstig van de elf alarmcentrales in ons land slinkt sinds 2001.
De holdupalarmen in andere handelszaken, zoals juweliers of apothekers, zijn sinds 2007 ook op een alarmcentrale aangesloten. Bij hen blijkt 100 procent van de alarmsignalen vals te zijn. Binnenlandse zaken waarschuwt ervoor dat de plaag van valse oproepen een zware last is voor de lokale politiekorpsen. Die moeten vaak uitrukken wanneer de interventiecapaciteit al beperkt is: ’s nachts, in het weekend en tijdens vakanties. Intussen moeten echte noodoproepen wachten.